Хочете мати гарні нігті? Потурбуйтеся про їхнє здоров’я!

30.06.2015 10:44

Надворі чудова літня погода: лагідно пригріває сонечко, розпускаються квіти, без упину цвірінькають птахи. Красуні і красені все частіше замислюються про невпинне наближення пляжного сезону, у зв’язку з чим фітнес-клуби переповнені безліччю бажаючих скинути декілька зайвих зимових кілограмів перед настанням літа. Інші надають перевагу активному відпочинку на свіжому повітрі. Що ж об’єднує всіх цих людей, крім прагнення до стрункої статури? Як не жаль, але всі ці, здавалося б, корисні не тільки для фігури, а й для здоров’я заняття можуть нести певну небезпеку. А саме — ваші нігті можуть зазнати ураження грибком! Як цьому запобігти? І що в цьому випадку можна порекомендувати? Саме про це піде мова далі.
         Що таке грибкова інфекція нігтів?    
         Грибкова інфекція (також відома як оніхомікоз) – це зараження нігтів на руках або ногах грибками (дерматофітами, грибами, пліснявою тощо). В більшості випадків ураження починається з вільного краю нігтя, який змінює колір на білувато-жовтий, коричневий або зелений. Грибок росте під нігтем та/або всередині нього, через що нігтьова пластинка набуває неестетичного вигляду (знебарвлюється вицвітає, стовщується, втрачає еластичність або кришиться). Іноді ніготь частково або повністю відшаровується, що може бути досить боляче. У деяких випадках ніготь відпадає. Тому дуже важливо якомога раніше починати лікування. Грибкових інфекцій нігтів та вчасно робити профілактику ураження.  
         Як заражаються грибковою інфекцією нігтів?   
         Грибкова інфекція нігтів легко передається від людини до людини через речі спільного користування (взуття, інструменти для манікюру/педикюру, рушники.) Найбільш небезпечні місця для зараження грибковою інфекцією -  бані, басейни, салони краси, душові загального користування в басейнах, спортзалах тощо. Також зараження грибковою інфекцією можна зазнати від ґрунту або домашніх тварин. Інфікування зазвичай починається з ураження шкіри, при відсутності належного лікування , грибкова інфекція може поширитись на інші ділянки шкіри та нігті. Фактори виникнення оніхомікозу включають родинний анамнез, похилий вік погіршення стану здоров’я, попередньо отриманні травми, заняття спортом, тісне закрите взуття, пригнічення імунітету, використання нестерильного інструменту для манікюру/педикюру, відвідування громадських душових, тощо.    
         Найчастіше грибок вражає нігті на ногах через надмірну вологу (потовиділення), надмірне тепло (закрите взуття,що не пропускає повітря), нехтування правилами особистої гігієни (нерегулярне миття ніг та заміна шкарпеток, тощо). Оніхомікоз нігтів рук переважно зустрічається у людей, чиї руки часто контактують з водою.     
         З віком нігті починають рости повільніше, а імунітет людини слабшає. Тому ризик ураження грибковою інфекцією подвоюється з кожним прожитим людиною десятиліттям. Особливо схильні до ураження грибковою інфекцією люди звадами здоров’я (діабет, пацієнти,що застосовують гормональні препарати, пацієнти з ураженням імунної системи та інші). Важливо як найскоріше почати знищення грибкової інфекції: що меншою за розміром є уражена ділянка, то швидше можна буде позбавитися інфекції. Вчасно застосувавши профілактичні заходи, можна попередити поширення інфекції.
         Механізм дії.     
         Грибкова інфекція є досить чутливою до зміни мікросередовища в серединні нігтя. Більшість протигрибкових препаратів не здатні проникнути всередину нігтя і подолати грибок.     
         Тільки дерматолог (міколог) зможе оцінити стан пацієнта з грибковим захворюванням нігтів і тільки спеціаліст зможе підібрати індивідуальний метод лікування для кожного, враховуючи загальний стан хворого.
         - Будь яке змінення нігтьової пластини може бути ознакою грибкового ураження нігтів – «оніхомікоз». 
         - Якщо хворий один з членів родини – можуть бути зараженні усі.
         - Якщо сьогодні уражений один ніготь – завтра можуть бути уражені усі останні.         
         - Оніхомікоз – дуже небезпечне заразне захворювання. Хворий оніхомікозом ставить під загрозу своє здоров’я та здоров’я інших людей.   
         Бажаєте мати гарні нігті? Потурбуйтеся про їхнє здоров’я!

 

Обласний клінічний                                        Лікар-дерматовенеролог
шкірно-венерологічний диспансер                                  Івашевська А.І.